Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Oude geneeswijze

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze geneeswijze is duizenden jaren geleden ontstaan in China. Het is gebaseerd op de overtuiging dat de mens een eenheid is. Daar wordt mee bedoeld dat je lichaam en geest een geheel zijn en dat naast uiterlijke omstandigheden ook innerlijke emoties van invloed zijn op het lichaam.

Fundamenteel voor de Chinese filosofie en de acupunctuur is het begrip energie. In het Chinees spreken ze van Qi (spreek uit: tsji). De Chinese filosofie gaat ervan uit dat alles om ons heen een manifestatie is van energie.  In het lichaam stroomt de energie via energiebanen (meridianen). Deze energiebanen zijn verbonden met verschillende structuren in het lichaam, zoals de organen en weefsels, maar ook met de geest. Normaal gesproken stroomt de energie op harmonieuze wijze door het lichaam en is de energie goed verdeeld.

Verstoring in de energie

Het kan zijn dat de energie  op een bepaalde plek niet meer goed stroomt, of uit evenwicht is. Dit kan vele oorzaken hebben, zoals de verandering van het weer, verminderde weerstand, een operatie, infecties, blessures, voeding of emoties. Iedere verstoring van de energiebalans heeft invloed op de mens als totaal. Zowel op lichaam als geest. Een ziekte kun je dan ook een verstoring van energie noemen.

Door acupunctuurpunten aan te prikken met (dunne) naalden, komt energie en bloed in beweging. Op deze manier kan een blokkade worden opgeheven. Het naalden prikken klinkt misschien spannend, maar van deze ultradunne naalden voel je vaak weinig. Het effect kan echter groots zijn. Acupunctuur stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Daarnaast vergroot het de weerstand, vermindert het pijn en kan het je lichamelijke en geestelijke conditie versterken.

Preventief

Omdat acupunctuur werkt op de mens als geheel, kan het goed zijn dat het meerdere klachten verhelpt. Het is gericht op het harmoniseren van de totale energie, waardoor het bijvoorbeeld naast pijnbestrijding ook de energie doet toenemen of de slaap verbetert. Daarnaast kan het ook preventief werken en klachten voorkómen doordat je het lichaam krachtiger maakt.

Waarom kiezen voor acupunctuur?

Het lichaam heeft een eigen wijsheid en zal altijd op zoek gaan naar herstel. Dat gaat vaak automatisch en onbewust. Soms lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden niet ideaal zijn. Je leeft bijvoorbeeld in een langdurige stress-situatie, of je voeding is niet optimaal voor jou. Dan kan het lichaam zijn balans moeilijker terugvinden. Het is dan handig als iemand met jou mee kijkt en je lichaam helpt de juiste richting weer te vinden. Dat kan heel goed met acupunctuur, omdat je daarmee je zelfgenezend vermogen aanzet. Je lichaam ‘herinnert’ zich dan weer wat de balans is en zal meebewegen. Je zult je dan fitter voelen en de soms uiteenlopende klachten kunnen verdwijnen.

Als er langere tijd onbalans in het lichaam heeft gezeten, is vaak herhaling van de behandeling nodig, omdat het lichaam na een paar dagen terug gaat op de ‘automatische piloot’. Na een aantal keer herhalen zal het lichaam makkelijker meebewegen in de juiste richting.

Merel van Bockxmeer

Acupuncturist

Ik ben Merel en het is mijn wens en passie bij te dragen aan een gezondere wereld. Op een natuurlijke manier.

5/5

Welke klachten?

Met welke klachten kan je terecht?

Acupunctuur kan veel klachten verhelpen, zowel chronische als acute klachten. Acupunctuur ontspant het lichaam, brengt je mentaal tot rust en helpt bij alle soorten pijn.

Van de onderstaande klachten is aangetoond dat acupunctuur goed kan helpen:

Ademhalingsproblemen

(Chronische) verkoudheid, slechte afweer, kortademigheid, bronchitis, hyperventilatie

Allergie

Voedsel, huisstofmijt, huisdieren, pollen, hooikoorts, astma, COPD

Blessures

Tennisarm, Knie- of enkelblessures, sportblessures, RSI, hielspoor, peesklachten

Burn-out

Stress, mentale onrust, spanningen, gebrek aan energie, depressiviteit

Gewrichtsklachten

Stijfheid, pijn, bewegingsbeperkingen, reumatische klachten, artrose, reuma, frozen shoulder

Hoofdpijn

Migraine, aangezichtspijn, duizeligheid, zwaar gevoel in het hoofd

Hormonale klachten

Menstruatieklachten, hormonale disbalans, PCOS, endometriose, PMS

Huidklachten

Transpiratieproblemen, jeuk, eczeem, acne, roodheid, uitslag, droge huid

Keel, neus en oorklachten

Voorhoofdsholte- of bijholte ontsteking, verkoudheid, oorsuizen, oorpijn, hoesten

Oogklachten

Jeukende ogen, droge ogen, branderige ogen, wazig zien

Operaties

Pijnbestrijding, voorbereiding, nazorg, ondersteunen herstel, versterken weerstand en energieniveau

Overgangsklachten

Opvliegers, hartkloppingen, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten, slapeloosheid

Rugpijn

Scoliose, Ischias, Hernia, Artrose, Blessures, Spierspanning, Onverklaarbare pijn

Slapeloosheid

Slecht slapen, heftig dromen, rusteloosheid, angst, wakker liggen, te vroeg wakker worden

Spijsvertering

Overgewicht, misselijkheid, slechte eetlust, buikkrampen, prikkelbare darmsyndroom (IBS), opgezette buik, aambeien

Stoppen met roken

Rookverslaving, eetverslaving, ontwenningsverschijnselen, mentale onrust, trek verminderen

Stress en vermoeidheid

Opgejaagd gevoel, nervositeit, paniekaanvallen, uitputting, spierspanning, onverklaarbare klachten, mentale onrust

Zwangerschapsklachten

Misselijkheid, stuitligging, borstontsteking, vermoeidheid, brandend maagzuur, stemmingswisselingen, slecht slapen, rugpijn, hoofdpijn

Wist je dat acupunctuur ook preventief inzetbaar is?

Acupunctuur heeft een preventieve werking en zorgt daarbij voor een aantal voordelen. Als eerste verhoogt het de natuurlijke weerstand. Je lichaam komt optimaal in balans en krijgt kracht. Hierdoor ben je beter in staat ziektes af te weren. Daarnaast verhoogt het de natuurlijke pijngrens en kun je makkelijker over ongemakken heen stappen. Én acupunctuur verhoogt de levenslust. Je hebt meer zin in het leven en bent positiever.

Wil je weten of acupunctuur iets voor je is, dan kan je gerust contact met mij opnemen.

Behandel tarieven

Het eerste consult duurt ruim een uur. Vervolgconsulten duren ongeveer 45 minuten.

Eerste consult

€ 75,00

(Intake & behandeling)

Vervolg consult

€ 63,00

Studenten

€ 45,00

Kinderen

€ 45,00

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen, of wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Tijdens de eerste behandeling neem ik de tijd om onderzoek te doen naar je gesteldheid en de reden van je bezoek. Dit onderzoek bestaat uit het stellen van uiteenlopende vragen naar je gezondheid en leefgewoonten. Daarnaast bekijk ik je tong en voel ik je pols. Dit geeft inzicht in je conditie en mogelijke tekenen van onbalans. Vervolgens zal ik uitleggen hoe we de klacht het beste kunnen behandelen.

Daarna worden er dunne acupunctuurnaalden op bepaalde acupunctuurpunten geplaatst. De naald is zo dun, dat je er vaak weinig van voelt. Uiteraard is ieder mens verschillend en zal de één het meer voelen dan de ander. Als de naald geplaatst is kun je een aparte sensatie voelen, zoals een tinteling, of een warm gevoel. Dit is de energie die voelbaar is. De naalden worden ongeveer 20 minuten in het lichaam gelaten. De meeste mensen komen in die tijd tot rust en het geeft het lichaam de tijd de energie in balans te brengen.

Tip:

Kom je voor een behandeling, draag bij voorkeur losse, comfortabele kleding.

Nee. Acupunctuurnaalden zijn zo dun dat je er vaak weinig van voelt. Het is ook niet de bedoeling dat het pijn doet; de behandeling mag juist ontspanning brengen. Dit is heel anders dan bijvoorbeeld ‘dry needling’ waarbij in de spieren geprikt wordt. Dat kan namelijk wél pijnlijk zijn. Acupunctuur punten zitten juist naast de spieren en er wordt in energiebanen (in het bindweefsel) geprikt.  Hierdoor kun je soms een tintelend gevoel ervaren. Sommige mensen ervaren een ‘stromend’ gevoel door hun lichaam. Dat is energie in je lichaam die in beweging komt.

Het is fijn als je twee handdoeken meeneemt naar de behandeling. Voor de eerste behandeling stuur ik je een vragenlijst en een behandelovereenkomst toe. Het is handig als je deze ingevuld meeneemt. 

Acupunctuur activeert het zelfgenezend vermogen, waardoor er allerlei reacties te verwachten zijn na de behandeling. Zo kun je je loom en moe voelen, maar ook juist energieker. Ook een zwaar gevoel in het behandelde lichaamsdeel is mogelijk.

Sommige (pijn)klachten worden direct na de behandeling minder. Het is mogelijk dat klachten na de eerste behandeling wat erger worden. Maar na maximaal 1 of 2 dagen verdwijnt dit en zul je je merken dat er verbetering optreedt.

Andere veranderingen die je snel kunt merken zijn: beter slapen, meer energie hebben en je alerter en vrolijker voelen. Wanneer geen merkbare verandering optreedt, bespreken we dit.

Tijdens de eerste behandeling kan ik aangeven hoeveel behandelingen er naar verwachting nodig zijn. Het aantal behandelingen verschilt per klacht en per persoon. Acute problemen kunnen eerder verbetering geven dan chronische problemen. Meestal varieert het tussen de vier en tien behandelingen. In het begin wordt vaak één keer per week, of per twee weken afgesproken. Zodra het kan gaat de behandelfrequentie omlaag naar één keer per maand en wordt dit verder afgebouwd. We evalueren het resultaat na ongeveer vier behandelingen.

Je kunt de factuur die je ontvangt indienen bij je zorgverzekeraar. Acupunctuur wordt door bijna alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Er is geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Hoeveel je van de zorgverzekering terugkrijgt, is  afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten. Je kunt dit het beste nagaan bij je eigen zorgverzekering.

Het bedrag van de behandeling gaat niet van je eigen risico af.

Ik ben als acupuncturist aangesloten bij de beroepsvereniging Zhong. Deze beroepsvereniging controleert regelmatig de deskundigheid van de aangesloten therapeuten. Tevens verplichten zij de leden jaarlijks bij- en nascholingen te volgen, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Ook op de website van de Zhong zijn de vergoedingen van verschillende zorgverzekeraars terug te vinden www.zhong.nl.