Verwarmende voeding

Binnen de Chinese cultuur is voeding meer dan alleen maar voedsel. Het is de eerste verdediging tegen ziektes en het verhoogt je weerstand. In de winter zijn we vaak vatbaarder voor griep en infecties. Het daarom des te belangrijker je lichaam te versterken met goede voeding. En wat ook belangrijk is: het helpt om je beter en energieker te voelen.

Maar wat is dan goede voeding?

Alles is gericht op balans. Dus als het buiten kouder wordt, is het belangrijk jezelf te voeden met warme dingen. Een kop warme thee is in deze tijd dan ook beter dan dranken die zo uit de koelkast komen. Ben je een echte koukleum in de winter? Probeer dan eens vaker gember aan je voeding (of thee) toe te voegen. Andere voedingsmiddelen met een verwarmend effect zijn: kaneel, peper, kruidnagel, walnoten, venkel, wortel, koolsoorten en pompoen.

Ook de manier waarop je voeding klaarmaakt kan zorgen dat het je lichaam verwarmt. In deze tijd kun je voeding beter koken of bakken. Maak bijvoorbeeld eens een appel warm met kaneel en kruidnagel, dat voedt en verwarmt je lichaam beter dan een appel uit de koelkast. Of maak wat vaker soep.

Ontbijt

Nog een tip: probeer eens te starten met een warm ontbijt. In de ochtend als je opstaat is de energie van je spijsvertering het grootst. Je begint de dag goed als je het vuur van je spijsvertering warm houdt. Wanneer je ontbijt met bijvoorbeeld koude yoghurt, moet je lichaam hard werken om je maag te verwarmen. Je zult dan ook merken dat een warm ontbijt je meer energie geeft! Je kunt denken aan (bananen)pannekoekjes, ontbijtmuffins of warme granen en daaraan noten, blauwe bessen of verwarmende kruiden toevoegen.

Het meest belangrijk is dat je voeding eet die voor jou goed voelt, maar misschien heb je er wel plezier in om deze tips uit te proberen!