Kruiden

Voeding

Al onze voeding die we gebruiken heeft een bepaald effect op je lichaam. Variatie in je voeding aanbrengen is daarom altijd een goed idee. Wanneer je veel voeding gebruikt met een bepaald energetisch effect zoals een koelend effect, kan het bijvoorbeeld zijn dat je het vaak koud hebt, of dat je spijsvertering vermindert. Je kunt hier handig gebruik van maken wanneer je hier meer vanaf weet. Het blijft altijd persoonlijk, omdat jouw conditie en lichaamstype uitmaakt hoe je lichaam de voeding verwerkt. Misschien is koelende voeding juist voor jou wel heel geschikt. Je moet dit voor jezelf gaan uitproberen. Ik zou je hierin op weg kunnen helpen, omdat bij het stellen van een diagnose ook een voedingsadvies past.

Kruiden

Soms is het fijn om extra kruiden te gebruiken. Het voordeel van het gebruik van kruiden is, dat ze wat sterker werken dan alleen een voedingsaanpassing. Je kunt kruiden in tabletten gebruiken, maar je kunt er ook thee van zetten. Het zetten van thee is een zachte manier, wat je lichaam makkelijker kan verwerken. Wanneer je sneller en krachtiger effect wilt, dan kun je beter voor tabletten gaan. In mijn praktijk kan ik je daarover adviseren.

Kruidenthee

Het leuke van kruidenthee is dat je hier zelf mee aan de slag kunt. Je kunt gedroogde kruiden in je keuken bewaren en deze een bepaalde periode gebruiken als je voelt dat je het nodig hebt. Er zijn bijvoorbeeld kruiden die je kunt gebruiken bij verkoudheid, bij vermoeidheid of hormonale disbalans. Dit kunnen Chinese kruiden zijn, maar ook Westerse kruiden. Van deze laatste is het leuke dat je die soms vers kunt plukken. Verse kruidenplanten bevatten veel mineralen. Wist je dat je van verse brandnetels heel goed thee of soep kunt maken? Dit is reinigend voor je lichaam (Lever) en verlaagt je bloeddruk. Kijk hiernaast voor een aantal recepten. Het is altijd verstand om kruiden af te wisselen zodat er niet een eenzijdige werking ontstaat. In mijn praktijk kan ik je verder adviseren.

In de herfst en winter is het fijn je lichaam te verwennen met een verwarmende thee. Wanneer je je lichaam warm houdt, versterk je je weerstand als het buiten kouder wordt. Deze thee met verwarmende kruiden smaakt ook erg goed. Citroen is het enige ingrediënt dat niet verwarmt maar juist koelt. Citroen helpt wel voor je weerstand en voor de balans in deze lekkere thee is koelend erg goed.

Recept:

1 steranijs

1 kaneelstokje (of poeder)

1 kruidnagel

Halve theelepel anijszaad

Stukje citroenschil

Optioneel: Takje tijm en rozemarijn

Pluk een aantal verse brandnetels en spoel ze goed af. Breng deze aan de kook met venkel, komijn en anijszaad en 4 kopjes water. Laat dit 5 minuten doorkoken.  Daarna zeven en opdrinken! Je kunt deze thee overigens ook maken zonder brandnetels.

Verse brandnetels (of een theezakje)

Halve theelepel venkelzaadjes

Halve theelepel komijnzaadjes

Halve theelepel anijszaadjes

Deze thee is geschikt wanneer je een verkoudheid of griep voelt opkomen. Deze thee is vooral geschikt op het moment dat je je een beetje rillerig en koud voelt. Gember verwarmt en zorgt ervoor dat je meer gaat zweten, waardoor het een opkomende griep of verkoudheid kan verlichten of voorkomen. Lindebloesem verlicht geïrriteerde slijmvliezen en werkt ontspannend en bloeddrukverlagend. Tijm verlicht keelklachten.

1 stukje gember (1 a 2 centimeter)

1 theelepel gedroogde lindebloesem

1 kaneelstokje (of poeder)

1 stukje citroenschil

Takje tijm

Breng 2,5 kopjes water aan de kook met de gember, kaneel, citroenschil en lindebloesem. Laat dit 10 minuten zachtjes koken. Doe dit daarna in een kop met een lepel honing en eventueel een takje munt.

Wees voorzichtig met het gebruik van gember. Bij een te veel kun je last krijgen van ‘warmte’ klachten zoals huiduitslag, ontstekingen of opvliegers. Voel daarom aan wanneer je warm genoeg bent en maak bij twijfel de thee zonder gember.

Wanneer je last hebt van rode huiduitslag, eczeem of acne kan het zijn dat je te veel “hitte ‘ in je lichaam hebt. Ook wanneer je moeilijk kunt afkoelen bij warme temperaturen kan het zijn dat je daar last van hebt. Volgens de Chinese geneeskunde kan thee van chrysant teveel hitte uit je lichaam verdrijven en ook helpen bij keelpijn.

1 theelepel Chrysanten (Ju Hua)

4 koppen water

Breng het water met de chrysant aan de kook en laat het 10 minuten trekken (dus niet laten koken).  Daarna kun je de thee zeven en opdrinken. Je kunt de thee ook laten afkoelen en dan opdrinken.