Over Merel

Over mij

Mijn liefde voor acupunctuur is begonnen toen ik met een chronische rugklacht bij een acupuncturist terecht kwam. Na jaren van ziekenhuisbezoeken en beperkingen was ik na de acupunctuurbehandeling pijnvrij. Ik raakte zo geïnspireerd door deze oude vorm van geneeswijze dat ik er zoveel mogelijk over wilde weten. Dit resulteerde in een jarenlange studie in de Chinese geneeswijze en de nodige specialisaties. Ik ontdekte dat ons lichaam veel sterker is dan ik altijd had gedacht en dat er een kracht in ons zit die helpt bij genezing. Ik ontdekte dat de Chinese geneeskunde helpt de verbinding hiermee te herstellen. Ons lichaam zoekt op een natuurlijke manier voortdurend naar balans. Als dat niet lukt, ontstaan klachten. Je kunt dit vaak verhelpen door de energie weer te laten stromen en meer in evenwicht te brengen. Deze filosofie inspireerde mij om mijn praktijk te starten. Met passie deel ik mijn ervaring en opgedane kennis, omdat ik erin geloof dat je met meer balans je gezondheid zo optimaal mogelijk kan houden.

De snelheid en hectiek in onze maatschappij kan ervoor zorgen dat we weinig aandacht aan ons lichaam besteden. Dat we te weinig tijd nemen om in te voelen hoe het met ons gaat. We kunnen dan uit balans raken zonder het zelf in de gaten te hebben. We ontdekken dit vaak wanneer we klachten krijgen. Ik geloof dat wanneer we meer in verbinding met onszelf leven, we klachten kunnen voorkomen. Ik geloof dan ook dat acupunctuur helpt bij bestaande klachten maar dat het ook preventief voor je gezondheid werkt. Lees hier meer over het zelfherstellend vermogen van het lichaam. 

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met mij op.

Specialisaties

Effectief pijn bestrijden

Dr. Tan’s balans methode is een revolutionaire nieuwe methode waarbij je pijn en bewegingsbeperkingen nog effectiever kunt bestrijden. Deze methode heeft al voor bijzondere resultaten gezorgd in mijn praktijk.

Menstruatieklachten

Veel vrouwen denken dat klachten bij de menstruatiecyclus horen. Maar een normale cyclus is regelmatig, doet geen pijn, en levert geen sterke emotionele reacties op. Acupunctuur kan je hierbij helpen.

Infertiliteit

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur behulpzaam kan zijn als zwanger worden niet vanzelf gaat.

Lees ook het artikel over acupunctuur en zwanger worden.

Overgang

De overgang is een periode van verandering, die bij sommige vrouwen gepaard gaat met vervelende klachten. Acupunctuur kan klachten zoals opvliegers, onrust, slapeloosheid, hartkloppingen en gewrichtsklachten aanzienlijk verminderen.

Ik ben bezig een boek te schrijven over de overgang. Een boek vol met tips vanuit de Chinese geneeskunde waarmee je gemakkelijker en op een natuurlijke manier door de overgangsperiode kunt komen. Dat is namelijk mogelijk! Het is zelfs heel natuurlijk om zonder klachten door de overgang te komen. Soms zijn een aantal kleine aanpassingen al genoeg om klachten te laten verdwijnen.
Voor tips, workshops en mijn boek bekijk de pagina Overgang.

Workshops

Mijn workshops zijn gebaseerd op wijsheid uit de Chinese geneeskunde. Ik werk graag met de 5 elementen en mijn workshops bestaan uit een combinatie van kennis delen en het doen van Qigong oefeningen. Ik geef Qi gong workshops waarin ik een speciale Qigong vorm aanleer, die je daarna zelf thuis kunt blijven doen.

Daarnaast geef ik workshops over de overgang, waarin je tips krijgt voor allerlei overgangsklachten.

Lees meer hierover op de pagina Workshops.

TCM behandeling bij borstkanker

Acupunctuur kan een ondersteunende rol spelen bij de reguliere behandeling van borstkanker. Zoals het verminderen van neveneffecten van een operatie, bestraling en chemotherapie, het versterken van de Westerse behandeling, verbeteren van de levenskwaliteit en verhogen van de kans op goed herstel.

Kruiden

Het gebruik van Chinese kruiden kan een ondersteuning zijn van de acupunctuur behandeling. Je kunt bijvoorbeeld kruiden gebruiken om je dagelijkse energie te verhogen, om je immuunsysteem te versterken, om menstruatieklachten te verminderen. Dit kan worden gebruikt wanneer er een extra zetje nodig is, of het herstel wilt ondersteunen. Ik kan je daarover adviseren.

Er zijn ook Chinese kruiden die je dagelijks kunt toepassen en daarmee iets toevoegen voor een gezonde leefstijl. Meer informatie hierover vind je op de pagina Kruiden.

Wat is het zelfherstellend vermogen en hoe kun je dit gebruiken?

Het zelfhelende vermogen is een innerlijke kracht die in ons allemaal aanwezig is. Ik geloof dat deze innerlijke kracht in contact staat met onze oorsprong. Noem het de start van ons bestaan, de Bron of waar we vandaan komen. De Chinese geneeskunde noemt het Tao. In deze ‘blauwdruk’ van onszelf ligt opgeslagen hoe we onszelf kunnen helen. Dat gaat meestal al vanzelf, wanneer je bijvoorbeeld in je vinger snijdt, gaat je lichaam meteen aan de slag om het te helen. In onze samenleving maken we het soms erg moeilijk om dit herstellende vermogen optimaal zijn gang te laten gaan. We zijn ontzettend druk met gedachten, zorgen en to do lijstjes. We zijn te veel bezig met ons hoofd en verliezen het contact met ons lichaam. We raken daarmee het contact met het zelfherstellend vermogen kwijt. Je kunt dit herstellen door je aandacht van je hoofd naar je lichaam te brengen. Goede manieren daarvoor zijn yoga, qigong, meditatie of het doen van ademoefeningen. Ook acupunctuur brengt je aandacht naar je lichaam terug.  

Acupunctuur helpt je bij loslaten van alles wat je bezighoudt. Je ervaart meer stilte, omdat tijdens de behandeling het denken vaak minder wordt. Veel mensen ervaren dat zij tijdens de behandeling ontspannen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je een diep contact maakt met jezelf en dit stimuleert je zelfherstellend vermogen. Soms komen daarbij emoties los, maar meestal voel je je vooral relaxed en ontspannen.

Wanneer je je richt op je zelfherstellend vermogen, betekent dat ook dat je gaat vertrouwen op je eigen kracht. Je vertrouwt erop dat je lichaam weet wat het moet doen om te herstellen. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen herstel. Je beseft dat wat je doet, denkt en voelt effect heeft op je lichaam. Het gevolg is dat je een onbalans beter aanvoelt en sneller kunt oplossen.