Qigong

Natuurlijke balans

De Chinese geneeskunde heeft de natuur geobserveerd en daar van geleerd. De natuur is helend, de natuur brengt alles in balans. Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Alleen lijken we dat vaak vergeten. Wanneer wij zo natuurlijk mogelijk leven, dan vinden ook wij de balans. Mijn ervaring is dat hoe meer natuur je in je leven brengt, hoe meer je aanvoelt wat goed voor je is. Je weet welke voeding jouw lichaam voedt, welk ritme het best werkt voor jouw lichaam. Ik geloof dat ieder mens dat ten diepste zelf weet.

Vaak zijn we te druk om hiernaar te luisteren. En wanneer je lange tijd niet luistert naar signalen, dan raak je er steeds verder van verwijderd. Dan wordt het steeds moeilijker om te voelen. Dan leef je vooral uit je hoofd, vanuit je gedachten. Veel mensen weten wel dat ze te veel vanuit hun hoofd leven, maar niet hoe dat te veranderen. Mediteren gaat is dan vaak extra moeilijk,  omdat gedachten maar door je hoofd razen. Ik weet daar zelf alles van. Het doen van Qigong oefeningen is dan een hele goede oplossing.

Energie laten stromen

Door heel bewust je lichaam te bewegen, worden je gedachten automatisch stil gezet. Je bent alleen maar met de oefening bezig. En dat geeft ruimte. Dat geeft lichtheid. Je gaat een eenheid ervaren met je omgeving. Je krijgt nieuwe energie, omdat je contact maakt met de energie die om je heen is. Tijdens drukke bezigheden sluit je je daar namelijk voor af. Dan kun je zo moe zijn na een dag werken. Maar door het doen van een Qigong oefening, laat je de energie weer stromen waar die vastzit en vernieuw je je energie. Je voelt je rustiger, helderder en energieker. Wie wil dat nou niet? Ik kan je gerichte Qigong oefeningen mee geven na de acupunctuur behandeling. Wil je een Qigongles volgen of meer weten? Neem even contact met mij op.

Qigongles vanaf maart 2024 iedere laatste woensdag van de maand van 19.00 – 20.15 uur en van 20.30 – 21.45 uur. 

locatie EverBliss yoga Callantsoog (27 maart, 24 april, 29 mei, 26 juni).

Wat is Qigong?

Qigong is een bewegingsvorm uit China. Het is onderdeel van de Chinese geneeswijze. Je kunt met de oefeningen heel gericht je energie laten stromen. Zo zijn er oefeningen om je hoofd helder te maken, om je spijsvertering te helpen, om emoties los te laten en noem maar op. Je hoeft dit niet allemaal te weten, wanneer je een serie oefeningen doet, dan zorg je ervoor dat alle energie in je hele lichaam weer stroomt en gaat je lichaam zelf blokkades oplossen. Heb je een bepaalde klacht, dan kan het helpen een bepaalde oefening dagelijks te herhalen.

Qigong is al heel oud. Er wordt gezegd dat het al 5000 jaar geleden  is ontstaan en werd beoefend in boeddhistische kloosters of taoïstische tempels waar zij werd doorgegeven via meester aan student. Voor buitenstaanders was dit niet toegankelijk, vandaar dat de oefeningen lang geheim zijn gebleven. Inmiddels is dat veranderd en beoefenen over de hele wereld steeds meer mensen qi gong, omdat zij de positieve gevolgen van de oefeningen ontdekken.

Tao Healing Qigong

Qigong oefeningen kun je gebruiken voor meerdere doelen. Om je lichaam krachtiger te maken, jonger te worden. Ik richt me vooral op de helende Qigongvormen. Bijvoorbeeld die van de Tao Healing stroming. Dit zijn eeuwenoude oefeningen die helpen het lichaam te helen. Er zijn specifieke oefeningen voor ieder orgaan van het lichaam. Met hulp van bewegingen, massage van de energiebanen en klanken kan nieuwe energie gaan stromen door je lichaam. Het beoefenen van Qigong kan het effect van de acupunctuur behandeling versterken. Ook kan het ervoor zorgen dat je zelf de energie in beweging zet, waardoor je minder acupunctuur behandelingen nodig hebt.