Hooikoorts en acupunctuur

Na een aantal warme dagen lijkt het in de natuur al helemaal lente! De meeste mensen worden daar blij van, maar mensen die gevoelig zijn voor pollen kunnen dit meteen merken met verschijnselen van hooikoorts. Wist je dat je deze verschijnselen heel goed kunt bestrijden met acupunctuur?

Een loopneus, niezen, jeukende ogen wordt Chinees gezien als een aandoening van ‘Wind’. Een acupunctuurbehandeling is dan ook gericht op het verwijderen van die Wind. Dit kan door het plaatsen van naalden en het gebruiken van cups. Als je er snel bij bent, kun je ook snel effect hebben. Acupunctuur is volkomen veilig en de meeste mensen merken dat ze tijdens de behandelperiode lekkerder in hun vel zitten en zich vitaler voelen.

Zoals bij veel klachten is het belangrijk om niet alleen het symptoom zelf te bestrijden, maar ook om het onderliggende patroon te veranderen zodat de symptomen minder ernstig zijn of wegblijven. Zo kan acupunctuur bijdragen aan een betere weerstand. Bij hooikoorts en chronische verkoudheidsklachten is het belangrijk om de Long, Milt en Nier energie te versterken. Het leuke is dat je zelf ook wat kunt doen!

Wat kun je zelf doen?

Chinese chrysantenthee Ju Hua (chrysanthemi morifolii) kan verlichting geven bij hooikoortsklachten. Je kunt dit drinken als thee (dit werkt verkoelend) en een theezakje kun je afgekoeld op  je ogen leggen. Chinese chrysantthee heeft een koelende werking bij ontstekingen, zwellingen en roodheid in neus en hals.

Long energie

Longenergie kun je voeden door ademhalingstechnieken, het beoefenen van Chineng qi gong of yoga. Ook een stevige wandeling door het bos versterkt de longen. Het emotionele aspect van de longen is verdriet. Het is belangrijk dat verdriet een uitweg vindt en niet wordt weggestopt.

Milt energie

De energie van de Milt kun je versterken met licht zoete, warme en verwarmende voeding. Bijvoorbeeld gele en oranje groenten zoals zoete aardappel, pompoen en wortel. Kruiden zoals kardemom, kaneel, verse gember en mosterd verspreiden vochtophopingen in de slijmvliezen. Melkproducten en producten met suiker zijn minder geschikt. Op emotioneel niveau werkt de Milt op piekeren. Wanneer de Milt verzwakt is, heb je de neiging om meer te gaan piekeren en je zorgen te maken. In mijn praktijk heb ik een uitgeschreven voedingsadvies om de Milt te versterken.

Nierenergie

Nierenergie kun je voeden door voldoende rust en slaap. Overwerk, teveel sporten en stress put de Nierenergie uit. Wanneer je tot laat achter een beeldscherm zit, beïnvloed dit de slaap nadelig, ook de slaapkwaliteit. Op tijd rust nemen is belangrijk. Nieren kun je via voeding voeden met stoofpotten, echte bouillon (met schenkel), walnoten en vette zeevis.