Acupunctuur en zwanger worden

Zwanger worden en kinderen krijgen is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. De laatste jaren is het aantal vruchtbaarheidsproblemen zelfs gestegen. Bij 1 op de 6 stellen gaat dit niet vanzelf. De WHO (World Health Organization) geeft aan dat 15% van de stellen medische hulp zoekt bij zwanger raken. Bij 30% ligt het probleem bij de man, bij 30% bij de vrouw en bij 30% aan een combinatie. In de overige gevallen wordt geen oorzaak gevonden en spreken we van onbegrepen infertiliteit. Steeds meer mensen zoeken hulp bij de Chinese geneeskunde, vaak naast de reguliere geneeskunde. Al sinds 1979 heeft de WHO vruchtbaarheidsbehandelingen opgenomen in de indicatielijst voor acupunctuur.

Verminderde vruchtbaarheid

Soms heeft verminderde onvruchtbaarheid een duidelijke oorzaak, zoals problemen met de eierstokken, uitblijven van een eisprong, herhaalde miskramen, endometriose of een verminderde spermakwaliteit. De Chinese geneeskunde heeft een andere kijk op deze oorzaken dan de reguliere geneeskunde. De TCM bekijkt het lichaam als een geheel en ziet in deze oorzaken een onbalans van het lichaam. Veel oorzaken zijn terug te wijzen op onbalans in de hormoonhuishouding.
Met behandelingen die zijn afgestemd op de persoonlijke klacht en conditie kan de balans worden hersteld en de kans op zwangerschap worden vergroot. Net als bij medische ingrepen kan er geen garantie worden gegeven, maar onderzoeken wijzen uit dat het ondergaan van acupunctuurbehandelingen de kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroot. Naast acupunctuurbehandelingen geef ik ook voeding- en leefstijladviezen.

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat acupunctuur rondom de terugplaatsing bij een IVF of ICSI de kans op een zwangerschap verdubbelt.
Daarnaast kan acupunctuur ervoor zorgen dat je rustiger wordt en de energie beter stroomt. Rondom het proces van kinderwens en de beslissing om daarbij hulp te zoeken, spelen vaak veel emoties mee. Emoties zoals stress, verdriet en boosheid kunnen leiden tot stagnaties in je lichaam, wat de kans op zwangerschap nog meer vermindert. Met acupunctuur gaat de energie beter stromen, en voel je je rustiger.

Het is aan te raden om 6-8 weken voor de terugplaatsing te beginnen met acupunctuur, maar korter kan ook. Acupunctuur ondersteunt de behandelingen en vermindert de bijwerkingen van medicatie. De acupunctuur behandeling is afgestemd op de fase in de behandeling en de conditie van de vrouw op dat moment.

Wat doet acupunctuur op een westerse manier gezien?

• Stimuleren van de bloeddoorstroming in baarmoeder en eierstokken
• Verbetering van doorbloeding en verdikking van het baarmoeder slijmvlies
• Reguleren van de hormoonhuishouding
• Verminderen van stress
• Verbeteren van de kwaliteit van de eicel
• Verbeteren van het immuunsysteem
• Verminderen van de afstotingskans na terugplaatsing (miskramen)

Wil je meer weten, of heb je vragen of acupunctuur voor jou iets kan betekenen? Neem gerust even contact op via het contactformulier of via 06 43277366.