In je element deze nazomer

Het lijkt buiten al herfst, maar we zitten nu toch echt de nazomer. In China kennen ze dit als 5e seizoen. Het is de overgangsperiode van de yange (warme) zomerperiode naar de yinne (koele) winterperiode. Het is de tijd waarin de natuur zijn overvloed laat zien. Het element van dit seizoen is de Aarde en deze staat voor stabiliteit en voedende kracht.  Het is een periode om op adem te komen en reserves te verzamelen voor de winter.

Het Aarde element is vooral aanwezig in de spijsvertering. De organen die bij het Aarde element horen zijn de Milt en de Maag. Het is belangrijk dat energie uit de voeding gehaald wordt om te gebruiken voor het immuunsysteem, je vitaliteit en mentale functies. Wanneer de Aarde energie zwak is, voel je dit meteen doordat je klachten hebt met je spijsvertering en door vermoeidheid.

Het Aarde element is ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van je bloed en het verstevigen van je spieren en bindweefsel. Verzakkingen (ook rimpels) en blauwe plekken zijn een teken dat je Aarde element uit balans is. Verder merk je dat je Aarde element verzwakt is wanneer je je denken niet los kunt laten.  Je verliest als het ware je contact met de Aarde en blijft maar doormalen.

Mensen met een goede Aarde energie zijn praktisch en verantwoordelijk. Zij zorgen goed voor zichzelf en anderen, zijn actief en stabiel. Zij hebben een gezonde eetlust en zijn vaak geordend en creatief. Ook als je Aarde element goed in balans is, is het in deze periode goed om dit element extra aandacht te geven. Maar hoe doe je dat? De volgende tips helpen daarbij:

 • Bewegen is goed voor het Aarde element, vooral activiteiten waarbij je voeten de grond raken. Wandelen bijvoorbeeld (vooral direct na het eten), maar ook Qi gong oefeningen of even met je blote voeten in het gras gaan staan doet je Aarde energie goed. Wil je weten wat Qi gong is? Kijk dan op Qigong
 • Verder kun je je voeding aanpassen en dingen toevoegen die het Aarde element voeden. Voeding van het aarde element is harmoniserend en mild zoet. Dan bedoel ik niet de suikerhoudende voeding, maar voeding met een zoete natuur zoals bietjes, worteltjes, zoete aardappelen, rijst en abrikozen. De kleur van het Aarde element is geel, daarom valt gele voeding ook onder het Aarde element, zoals kikkererwten, meloen, mais en amarant. Alle granen (zoals havervlokken, spelt, rogge en gerst) zijn overigens zeer voedend.
 • Vermijd te veel rauwkost en zorg ervoor dat je je voeding vaker kookt of weekt. De meeste rauwkost werkt verkoelend en is moeilijker verteerbaar. In de zomer is het heel goed om rauwe komkommer, tomaat en paprika te eten, maar in de nazomer en herfst is het voor de spijvertering beter dit te verminderen.
 • Zorg ervoor dat groenten het grootste aandeel van de maaltijd bevatten. Ook de Lever profiteert hiervan.
 • Eet pure producten, liefst zo min mogelijk bewerkt en eet zoveel mogelijk wat hier en nu groeit. Deze producten bevatten meer levensenergie (Qi) en dat merk je. Je krijgt zelf ook meer Qi en voelt je fitter en vitaler.
 • Drinken tijdens het eten verdunt de maagsappen en maakt vertering daarom moeilijker. Drink daarom zo weinig mogelijk tijdens een maaltijd. Als je iets wilt drinken, is een beetje warm water het beste.
 • IJskoud drinken geven de Maag en Milt een schok en verkoelen het spijsverteringssysteem, zodat het niet meer optimaal functioneert. Je lichaam kan hierdoor echt uit balans raken en dit kan zelfs een oorzaak zijn van aankomen in gewicht.
 • Met een goede buikademhaling masseer je je organen in je buik. Adem bewust zo laag mogelijk in je buik en maak je uitademing langer als je inademing.
 • Geniet van de laatste zomerdagen en doe zoveel mogelijk nog buiten je energie op voor de winterperiode.
 • Tot slot nog een tip: maak pompoensoep! Pompoen is bij uitstek geschikt om het Aarde element te voeden. In deze tijd zijn pompoenen goed verkrijgbaar, dus probeer eens deze pompoensoep.

Wat heb je nodig:

 • 1 kopje rode linzen (geweekt)
 • 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
 • Handvol verse peterselie
 • ¼ theelepel kurkuma
 • 2 eetlepels sesamolie
 • 1 kleine pompoen
 • 1 bouillonblokje
 • Snufje kaneel
 • 1 ui
 • Klein stukje verse gember
 • Snufje peper
 • 1 liter water
 • Snufje zeezout
 • Kombu (of andere zeewier) (stukje van 5 cm)

De linzen vooraf een aantal uren laten weken in water. Snij de pompoen doormidden en verwijder de pitjes. Snij de pompoen in grote stukken. Schil de ui en snij deze in stukken. Verhit de olie in een pan en bak de ui en pompoen op laag vuur.

Besprenkel met een beetje zeezout. Doe de linzen bij de pompoen en de ui en bak deze even mee. Voeg het water en het bouillonblokje toe en de gember, kaneel, zeewier en kurkuma.

Laat alles koken tot de pompoenstukken en de linzen zacht geworden zijn. Voeg eventueel nog water toe. Verwijder aan het einde van de kooktijd het stukje gember en de kombu. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de soep met het sinaasappelsap en de peper op smaak en serveer met peterselie. Eet smakelijk!

Dit recept komt uit het kookboek ‘Ontbijt je fit’ van Jutta Koehler.

Dit zijn natuurlijk globale adviezen. Wil je een advies dat op jou is afgestemd, dan help ik je graag in mijn praktijk.