Hoe werkt acupunctuur

In mijn praktijk wordt me regelmatig gevraagd hoe het toch kan dat acupunctuurnaalden helpen, en hoe dat dan werkt. Die vraag is moeilijk te beantwoorden, en zelfs onderzoekers zijn er nog steeds niet helemaal uit hoe acupunctuur (westers gezien) werkt. Toch ga ik proberen een klein beetje uitleg te geven over wat acupunctuur kan doen.

Als stromend water

Acupunctuur zorgt voor een betere doorstroming van bloed, zuurstof en voedingsstoffen in je lichaam. Je kunt het een beetje vergelijken met de stroming van water. Wanneer er stenen in de waterloop liggen, stroomt het water niet lekker door. Aan de ene kant blijft het water stilliggen, en aan de andere kant gaat het juist harder stromen. Zo kan het in je lichaam ook aanvoelen. Wanneer je ergens pijn ervaart, betekent dit dat er een stagnatie is. Dit kan door een blessure komen, of doordat je een beweging te vaak hebt herhaald. Maar ook emoties (zoals spanning) kunnen ervoor zorgen dat je energie zich vastzet ergens in je lichaam. Wanneer dit enige tijd aanhoudt, gaan ook bloed en vloeistoffen zich ophopen op die plek en ga je steeds meer ongemak ervaren. Hoe minder de doorstroming is, hoe meer ophoping er komt en zo ontstaat een vicieuze cirkel die je zelf maar moeilijk kunt doorbreken. Als dit langer aanhoudt, kan er zelfs een ontsteking ontstaan. Acupunctuur werkt als het verplaatsen of weghalen van stenen in de rivier, je laat het weer stromen. Je maakt de weg weer vrij, zorgt voor betere doorbloeding en heft stagnaties op. Dit is vaak direct voelbaar door een opgelucht, ontspannen en lichter gevoel na de behandeling.

Westers gezien

Westers gezien zorgt acupunctuur voor verwijding van bloedvaten waardoor orgaanfuncties verbeteren. Daarnaast werkt het op het zenuwstelsel, en verbetert het de communicatie tussen de hersenen en je zenuwuiteinden. Pijnprikkels verlopen via de hersenen. Door het aanprikken van acupunctuurpunten wordt de aanmaak van lichaamseigen stoffen in de hersenen gestimuleerd  waardoor je stemming verbetert, ontstekingen worden geremd, hormonen gereguleerd en pijn vermindert. Er bestaan MRI foto’s waarop het verschil te zien is vóór en na een acupunctuurbehandeling, waarop zichtbaar is dat pijnstillende stoffen zijn aangemaakt.

Via het bindweefsel

De effectiviteit van acupunctuur wordt steeds meer erkend en daarom ook steeds meer onderzoek gedaan naar een manier om acupunctuur uit te leggen. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat fascia (bindweefsel) fungeert als communicatiemiddel tussen lichaamsdelen. Op deze manier is de werking van de meridianen uit te leggen. Het bindweefsel is in je hele lichaam te vinden, rondom spieren, organen en bloedvaten. Er is gebleken dat er energiestromen zijn die bepaalde richtingen volgen. Hierdoor kun je organen beïnvloeden via een punt dat daar ver vanaf ligt. Zo kun je een verkoudheid goed behandelen met een punt op de hand. Dit is meteen veel fijner, omdat je de aangedane plek zelf niet hoeft te prikken.

Zelfgenezend vermogen

Van oudsher is acupunctuur een preventieve geneeswijze. Dat werkt zo: vaak voel je bepaalde klachten al langere tijd aankomen. Je loopt bijvoorbeeld met klachten die niet erg genoeg zijn om naar de huisarts te gaan, of je voelt je niet helemaal lekker, maar kan niet precies aangeven wat of waar. Op dat moment kan acupunctuur soms snel een oplossing bieden. Maar ook voor klachten die al langere tijd bestaan kan acupunctuur veel betekenen. Acupunctuur activeert het zelfgenezend vermogen van het lichaam, je lichaam krijgt als het ware een duwtje in de goede richting.

Wil je weten voor welke klachten acupunctuur bewezen effectief is? Kijk dan op de Welke klachten.