Opvliegers

Dit is de meest bekende klacht van de overgang. Het is een opstijgende hitteaanval die ineens komt opzetten, vaak met zweten, een rood hoofd en een opgejaagd gevoel. Sommige vrouwen ervaren koude rillingen erna.

Opvliegers zijn vaak één van de eerste signalen die aangeven dat je hormonen beginnen te veranderen. Door de disbalans die rondom de menopauze ontstaat, reageert je lichaam sterker op temperatuurswisselingen. Je kunt daardoor een opvlieger krijgen als je een kop thee drinkt, of wanneer het in de ruimte iets warmer of kouder is als je gewend bent.

Opvliegers kunnen heel vervelend zijn en voor sommige vrouwen zelfs een belemmering in het dagelijks leven. Voor andere vrouwen verstoort het juist de nachtrust (of beide). Acupunctuur is een fijne methode om snel verbetering te brengen en een patroon te doorbreken.

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om opvliegers te verminderen, zoals aanpassingen in je voeding bijvoorbeeld. Wist je dat gember(thee), koffie en roken erg verhittend werken en daardoor voor meer opvliegers kan zorgen? Je kunt beter een kop saliethee drinken voor je gaat slapen wanneer je veel last hebt van zweetaanvallen.

Sommige vrouwen ervaren opvliegers vooral in de nacht, sommigen juist overdag. Volgens de Chinese geneeskunde zit hier een verschil in en kun je dit op een verschillende manier tegengaan. Wanneer je begrijpt hoe dat voor jou is, kun je jezelf gemakkelijker in balans brengen. 

In mijn boek ‘De overgang, jouw tweede lente’ geef ik veel tips die je kunt gebruiken om opvliegers te verminderen. Naast voedingsaanpassing kun je ook denken aan het gebruiken van kruiden, masseren van bepaalde acupunctuurpunten of het doen van speciale oefeningen. Je kunt hiermee voor jezelf nagaan wat voor jou helpend kan zijn.

Meer informatie

Lees meer over de overgang en wat ik voor je kan betekenen op de pagina Overgang.