Stijfheid

De verandering in de hormonen rondom de menopauze is soms te merken in spieren en gewrichten. Er is dan vaak een stijfheid bij het opstaan die verdwijnt als je even beweegt. Het doen van oefeningen is een geweldige manier om deze stijfheid tegen te gaan. Bewegen is voor iedereen gezond, maar tijdens de overgang is het extra belangrijk om te bewegen als je je lichaam soepel en gezond wilt houden. Spieren die je niet gebruikt, zullen op deze leeftijd afbreken en voor je botdichtheid is het belangrijk om je lichaam af en toe te belasten. 

Het doen van zware trainingen wordt juist niet aangeraden vanuit de Chinese geneeskunde. Het is wel goed om te bewegen waarbij je hartslag iets omhoog gaat; dit is goed voor je uithoudingsvermogen. Een uitputtende training wordt door je lichaam gezien als ‘stress’ en dit is niet handig voor de hormoonbalans. En die willen we juist behouden tijdens de overgang!

Qigong is een ideale manier om je lichaam te trainen, door te rekken en strekken en bewust je energie te voeden. Je vindt oefeningen speciaal voor de overgang in mijn nieuwe boek! Met een QR code in het boek kun je de oefeningen zó  meedoen.

Meer informatie

Lees meer over de overgang en wat ik voor je kan betekenen op de pagina Overgang.